'Akvaryum balığı üretimi, dışa bağımlılığı azaltacak'

Prof. Dr. Baygar, "Bizim amaçlarımızdan birisi ülkemizde kolay üretilmeyen, dışa bağımlı olan balıkların da kendi imkanlarımızla üretilmesini sağlamak" dedi.

'Akvaryum balığı üretimi, dışa bağımlılığı azaltacak'

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nde kurulan akvaryum ünitesinde, farklı kıtalardan getirilen balık türlerinin üretimi yapılarak, akvaryum balığı ithalatının önüne geçilmesi hedefleniyor.
 
Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taçnur Baygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakültenin yeni binasında oluşturdukları akvaryum ünitesinin hem eğitim hem de üretim amaçlı kullanıldığını söyledi.
 
Özellikle öğrencilerin uygulamalarını ve akademisyenlerin araştırmalarını geliştirmek amacıyla kapalı devre sistemle çalışan bir akvaryum ünitesi oluşturduklarını anlatan Baygar, burada birçok balık türünün üretimine başladıklarını bildirdi.
 
Amerika, Afrika ve Asya kıtalarından getirilen balık türlerinin birçoğunu ünitelerinde üretmeyi başardıklarını vurgulayan Baygar, "Bizim akvaryum balığında en büyük sıkıntımız yurt dışına bağlı olmamız. Birçok balık türünün yurt dışından getirilmesi çok ciddi döviz girdisinin yurt dışına gitmesine sebep olmakta. Biz, bilimin ışığında bu balıkları kendi imkanlarımızla üretmeyi bir borç bildik" dedi.
 
Baygar, Bizim amaçlarımızdan birisi ülkemizde kolay üretilmeyen, dışa bağımlı olan balıkların da kendi imkanlarımızla üretilmesini sağlamak. Bu ekonominin de dışarı gitmesine engel olmak" diye konuştu.

Prof. Dr, Baygar, farklı ülkelerden akvaryum balığı ithal edildiğine değinerek, yürütülen çalışmalarla bu bağımlılığı ortadan kaldırmak istediklerini belirtti.
 
Baygar, akvaryum ünitesinde kendi imkanlarıyla daha kaliteli yemlerle, akvaryumcuların rahatlıkla yaşatabilecekleri, üretebilecekleri, zevkle izleyebilecekleri balık üretmeye başladıklarını dile getirdi.
 
- "Öğrenciler eğitim alıyor, deney yapıyor"
 
Akvaryum ünitesinde ziyaretçilerin dünyanın farklı kıtalarından türleri görme şansı bulabileceğini anlatan Baygar, şöyle konuştu:
 
"Fakülte olarak hem öğrencilerimize hem de kentte eğitim gören diğer öğrencilere burada balıkların yaşadığı ortamları görebilmeleri amacıyla bu birimi oluşturduk. Burada kendi öğrencilerimiz zaman zaman derslerde, uygulamalı eğitimlerde balıklarla birebir bulunarak, balıkların su ortamlarındaki davranışlarını, yaşantılarını inceleyip derslerini yapıyor. Diğer taraftan da araştırma geliştirme çalışmaları kapsamında üretilen balıkların da ihtiyaç doğrultusunda satış işlemlerini gerçekleştiriyoruz."
 
Akvaryum ünitesinde canlı doğuranlardan, yumurta dökenlere kadar çok farklı türde balıkların bulunduğuna vurgu yapan Baygar, "Burada, gerek tropikal bölgelerden gerekse farklı kıtalardan getirilmiş balıkların üretimini yapıyoruz. Burada balıklarımız hem görsel hem deneysel amaçlı kullanılıyor" ifadelerini kullandı.
 
Fakültelerinde eğitim ve satışın yanında akvaryum sevenlere de yardımcı olduklarını ifade eden Baygar, şöyle devam etti:
 
"Evlerinde akvaryum bulunan vatandaşlar bize başvurduklarında gerek hastalıklar konusunda gerekse su kalitesi konusunda hocalarımızla yardımda bulunuyoruz. Bu konuda kentten çok sayıda vatandaş da bize başvuruyor. Önümüzdeki günlerde vatandaşlarımıza fakültemizde bir çalıştay düzenlemeyi planlıyoruz. Bölgemiz turizm kenti olduğu için çok sayıda da turistik otel bulunuyor. Bu otellerden bir çoğu da akvaryumların kurulması, balık ihtiyacı, gibi bazı taleplerde bulunuyor. Bunlar için de gerekli yardımlarda bulunuyoruz."
 
- "Safkan ırklar üretiliyor"
 
Akvaryum birimi sorumlusu Bülent Ölmez ise ünitenin 100 metrekare alanda kurulduğunu, 90 akvaryumla balık üretimi yaptıklarını söyledi.
 
Akvaryum ünitesinin Afrika, Amerika ve dünyanın dört bir yanından çeşitli türleri bünyesinde barındırdığına işaret eden Ölmez, "Burada dünyanın çeşitli bölgelerinden balıkları 90 tankımızda üretiyor ve satıyoruz. Ünitemizde damızlıklarımızdan sonra şu anda satış boyuna erişmiş balıklarımız da bulunuyor" şeklinde konuştu.
 
Ölmez, akvaryum ünitesinde özellikle safkan "lepistes" ırkları üretmek için çalışma yaptıklarını, bu kapsamda çöpçü grubunda da safkan ırk üretimine başladıklarını kaydetti.
 
Ellerinde 7 tür safkan çöpçü bulunduğuna dikkati çeken Ölmez, bu türlerin de üretimini yapıp satışına başlayacaklarını, sözlerine ekledi.
 
Akvaryum ünitesinde lepistes, plati, kılıç kuyruk, molly, piranha, pengasus, koi ile Amerikan türleri green terror, texas cichlid, zebra, Afrika türlerinden ise sarı prenses, ahli, mavi ateş, tilapia, brichardi, portakal prenses, tapir, auratus gibi balık çeşitleri üretiliyor.
 

kaynak:trt

Kafa Açan Uzman

Kafa Açan Uzman

Hafta içi her gün
07:00 - 09:00
Kafa Açan Uzman
Serdar Trafikte

Serdar Trafikte

Hafta içi her gün
16:00 - 18:00
Serdar Trafikte